illustrationer: Tora Mandelmann
Blommor

omoss

Vi är en familj som sedan 1996 driver en ekologisk besöksträdgård på gården Djupadal i Skåne.

Under de drygt tjugofem åren har dammar grävts, växthus byggts och träd etablerats. Gårdens marker är på sextio hektar där djur, flora, grönsaker och människor växer och blommar.

Vi har varma sandjordar, gott om kalkrikt källvatten samt långa varma höstar – alltihop goda förutsättningar för massor av smakrikedom. Vi erbjuder våra besökare att också få en smak av Djupadal, både i   Trädgårdsköket och Butiken och vi sätter en ära i att i princip allt som serveras och säljs är från gården.

I trädgården finns blommor, grönsaker och frukter. I kallväxthusen – där lamm, höns och kor bor på vintern – odlar vi olika sorters tomater och gurka och annat som trivs i lite varmare klimat såsom granatäpple, kiwi och kinesisk dadel.

Uppe på backarna som betas av våra får och fjällnära kor finns bronsåldershögen Skallahögbjer – Ensamma trädet – och den ännu högre platån Lahojen, som båda erbjuder en milsvid utsikt över jordbrukslandskapet och Hanöbukten. På åkermarken odlar vi djurens foder samt spannmål som vete, korn och råg.

Sedan 2015 drivs vi av egen sol- och vindkraft.

Det tar mycket tid att sköta om en gård och dess marker och invånare, ge djuren & grönsakerna all omsorg de behöver, göra ost av våra fjällnära kors mjölk, koka marmelader – och att även
 hinna med varandra. Av denna anledning håller vi enbart öppet för besökare några dagar i veckan från juni till oktober.

© Disa Mandelmann

I boken ”Självhushållning på Djupadal” (Bonnier Fakta, 2013) berättar vi hur ett år på gården kan se ut.

Vi driver ekologiska trädgårdar och ett ekologiskt lantbruk. Det innebär att…

– Vi använder oss av naturligt gödsel för att ge näring till det som växer hos oss. Koskit från våra Fjällnära kor till exempel! Gärna blandat med kompost från vår komposthög. Kompost är biologiskt avfall som samlats ihop, komponenterna bryts ned och blir till en näringsrik massa.

– Vi drar upp ogräset för hand och tacklar skadedjur på sätt som inte är förstör för andra djur eller vår natur. Vi använder oss alltså aldrig av gift för att göra oss kvitt ogräs eller skadedjur i våra trädgårdar eller odlingar.

– Vi använder oss enbart av ekologiska ingredienser i Trädgårdsköket. Med få undantag kommer alltihop härifrån gården.

– Djuren som bor hos oss äter ekologiskt foder och lever utomhus, med gott om utrymme att böka, picka eller beta.

– Dessutom försörjs gården av egenproducerad el med hjälp av ett litet vindkraftverk och solceller. Växthusen är dock ej uppvärmda, utan värms enbart av solen.

”Hur hinner ni med allt?”

Det är förstås mycket att göra på en gård och i en besöksträdgård. Det är inte alltid lätt att få ihop allt men vi är en familj som allihop är engagerade och jobbar på gården med dess trädgårdar och odlingar.

Sedan sommaren 2015 drivs vi av egen sol- och vindkraft! HÄR (länk) kan du se hur mycket el vi producerar med vårt gårdsverk Dalifanten och våra solceller!

© Disa Mandelmann© Disa Mandelmann

© Disa Mandelmann - Största nällan i mandel-mannaminne!

© Disa Mandelmann© Disa Mandelmann

© Disa Mandelmann

© Disa Mandelmann© Disa Mandelmann

© Disa Mandelmann

© Disa Mandelmann

© Disa Mandelmann© Disa Mandelmann© Disa Mandelmann