illustrationer: Tora Mandelmann

omoss

© Disa Mandelmann
Vi är en familj som sedan 1996 driver ett ekologiskt jordbruk med trädgårdar på gården Djupadal i Skåne. Gårdens marker är på sextio hektar där djur, flora, grönsaker, träd och människor växer och blommar.

Vi har varma sandjordar, gott om kalkrikt källvatten samt långa varma höstar – alltihop goda förutsättningar för massor av smakrikedom. Vi erbjuder våra besökare att också få en smak av Djupadal, både i Trädgårdsköket och Butiken och vi sätter en ära i att i princip allt som serveras och säljs är från gården.

I trädgården finns blommor, grönsaker och frukter. I kallväxthusen – där lamm, höns och kor bor på vintern – odlar vi olika sorters tomater och gurka och annat som trivs i lite varmare klimat såsom granatäpple, kiwi och kinesisk dadel.

Uppe på backarna som betas av våra får och fjällnära kor finns bronsåldershögen Skallahögbjer – Ensamma trädet – och den ännu högre platån Lahojen, som båda erbjuder en milsvid utsikt över jordbrukslandskapet och Hanöbukten. På åkermarken odlar vi djurens foder samt spannmål som vete, korn och råg.

Sedan 2015 drivs vi av egen sol- och vindkraft.

Det tar mycket tid att sköta om en gård och dess marker och invånare, ge djuren & grönsakerna all omsorg de behöver, göra ost av våra fjällnära kors mjölk, koka marmelader – och att även
 hinna med varandra. Av denna anledning håller vi enbart öppet för besökare några dagar i veckan från juli till oktober.

I boken ”Självhushållning på Djupadal” (Bonnier Fakta, 2013) berättar vi hur ett år på gården kan se ut.

”Hur hinner ni med allt?”

Det är förstås mycket att göra på en gård och i en besöksträdgård. Det är inte alltid lätt att få ihop allt men vi är en familj som allihop är engagerade och jobbar på gården med dess trädgårdar och odlingar.

Sedan sommaren 2015 drivs vi av egen sol- och vindkraft! HÄR (länk) kan du se hur mycket el vi producerar med vårt gårdsverk Dalifanten och våra solceller!

© Disa Mandelmann

© Disa Mandelmann

© Disa Mandelmann

 

 

 

 

 

 

© Disa Mandelmann© Disa Mandelmann

 

 

 

 

 

© Disa Mandelmann

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Disa Mandelmann

© Disa Mandelmann

© Disa Mandelmann

 

© Disa Mandelmann

© Disa Mandelmann© Disa Mandelmann© Disa Mandelmann