illustrationer: Tora Mandelmann
Blommor

Vad är Mandelmanns Trädgårdar?

Mandelmanns Trädgårdar är en ekologisk familjedriven besöksträdgård, verksam sedan 1996.

Belägen på gården Djupadal på Österlen i Skåne.

Öppettider:

Butiken och Lilla Orangerifiket smygöppnar lördag och söndag vecka 23 och vecka 24, kl 10:00-16:00

Från vecka 26 håller hela verksamheten öppet måndag till fredag kl 10:00-17:30 fram till vecka 33.

Bokningsvillkor:

På sommaren behöver trädgårdsbesök bokas. Bokningsvillkor hittar du här (länk)

Ifall du kommer utan fordon så kan du spontanbesöka oss och lösa ditt inträde på plats.

Stammiskort:

För dig som bor nära och vill besöka oss ofta. Införskaffas på plats utan förbokning. Butiken ligger utanför entréområdet och kan besökas spontant utan bokning.

Vad har ni för betalningsmöjligheter på gården?

Vi har kontantfritt. Kort och Swish går bra!

Varför betalar jag inträde?

Mandelmanns Trädgårdar är en familjedriven visningsträdgård som finansieras på egen hand, utan statliga medel. Detta gör din inträdespeng till en förutsättning för att våra trädgårdar ska kunna blomstra och utvecklas.
Gårdsbutiken ligger utanför entréområdet.

Måste jag betala inträde om jag endast vill besöka Trädgårdsköket?

Trädgårdsköket, där vi serverar allehanda godsaker av gårdens ekologiska skörd, ligger inne på entréområdet och är avsett för trädgårdens besökare. Inträdet gäller, även om du bara tänkt bege dig hit.

Gårdsbutiken ligger utanför entréområdet, det är alltså gratis att besöka butiken och den kan besökas spontant utan bokning. I gårdsbutiken finns även orangerifiket. Välkommen att handla grönsaker, förädlade produkter och passa på att avnjuta en espresso i orangeriet!

Jag besökte er för många år sedan. Hur kommer det sig entréavgiften inte är samma som då?

Vi startade vår verksamhet 1996 och omvandlade delar av gården till en besöksträdgård. Trädgården har utvecklats och växt under åren och inträdesavgiften har ökat naturligt i takt med utvecklingen. Odlingar har etablerats, dammar grävts, växthus uppkommit. Det finns idag ett stort område att utforska som besökare, och som vi är stolta över att visa upp. Trädgårdarna fortsätter att spira med hjälp av er besökare.

Jag har inte fått något e-post med bokningsbekräftelse för min bokning. Vad gör jag?

Det kan bero på stavfel i adressen till exempel. Skicka e-post till hej@mandelmann.se så hjälper vi dig.

Är det möjligt att få en guidad tur?

Som besökare vandrar du själv i trädgårdar, odlingar och växthus – alltihop sker på egen hand utan vägledning. Vi finns i närheten och svarar gärna på frågor!

Får jag ta med min hund in i butiken/trädgården?

Nej, tyvärr. Vi älskar hundar, men gårdens fyrbenta och fjäderbeklädda är tacksamma ifall vovven stannar utanför.

Hundar får ej följa med in i butiken.

Erbjuder ni självplock?

Nej. Alla grönsaker, frukter, bär & blommor säljs i vår gårdsbutik eller i Trädgårdsköket. Att plocka på egen hand är inte tillåtet, detta gäller även fallfrukt.

Är gården handikappanpassad?

Halvt! Gården är från 1800-talet och belägen i en kuperad dal och erbjuder således inte alltid jämt underlag eller breda passager. Det är förhållandevis brant lutning på flera platser. Vi får lyckligtvis ändå besök av personer med rullator/permobil/rullstol och det brukar gå bra. Man kan ta sig fram i delar av trädgården (i synnerhet om någon assisterar) och sitta i växthuset eller trädgården och fika utan större hinder. För besökare finns mysiga utedass, varav ett är försett med ramp och handräcken. För att komma in och beställa godsaker i Trädgårdsköket finns en mobil ramp – vid förfrågan hämtar vi den gärna! Ledsagare i tjänst har fri entré.

Jag är vegetarian/vegan/glutenintolerant/laktosintolerant – kommer det finnas något jag kan äta i Trädgårdsköket?

Vi gör vårt bästa för att tillgodose våra besökares olika behov!

Kan man ta med egen fikakorg?
Den hungrige är välkommen att besöka vårt Trädgårdskök!
Medhavd fika är inte tillåtet inne på området.

Var kan vi ställa vår husbil?

 

Husbilar har även möjlighet att parkera hos Ola, infart från väg 9, mitt emot busshållplats Knäbäckshusen i norrgående riktning. Koordinater till Olas husbilsparkering: 55°37’52.2″N 14°15’06.7″E

Sedan väntar en liten promenad upp genom Rörums by. Notera att du kan lösa inträde här på plats utan förbokning eftersom du inte använder verksamhetens parkeringsplats.

Det finns även andra ställplatser i bygden runt omkring. Exempelvis Ekogårdens ställplats som ligger på bra cykelavstånd.

 

 

Vi skulle vilja ha en guidad gruppvisning – går det?

Gruppbesök är inte möjligt just nu, varken med eller utan guidning. Vill ni som förening boka in besök på egen hand så är det förstås fritt fram med hjälp av bokningstjänsten – notera att det bara är möjligt att besöka oss med vanliga personbilar, inte buss eller dylikt. Man kan högst boka in fem personer i taget av denna anledning. Boka i omgångar om ni är fler än fem.

Kan man praktisera hos er?

Vi har inte möjlighet att ta emot praktikanter i nuläget!

Tar ni emot volontärer?

Nej, tyvärr!

Kan man söka jobb hos er?

Ja! Kika på hemsidans förstasida, så kan du läsa mer!

Kan man gifta sig eller ha fest hos er?

Nej, tyvärr!

Har ni boende att erbjuda?

Nej, tyvärr!

Jag vill promenera vid naturreservatet Forsemölla och beteshagarna, tips på bra vägar?

Forsemölla/Sträntemölla, naturreservatet som angränsar till våra marker, har en besöksparkering. Från Forsemölla är det lätt att vandra vidare in i våra beteshagar och besöka exempelvis Skallahögbjer (”ensamma trädet”). Om du är gåendes till eller från Rörums by och inte vill gå via naturreservatet så finns några andra alternativ. Vi kan hjälpa dig orientera dig om du skickar ett epost till oss!

Mandelmanns Trädgårdar är ett ekologiskt jordbruk. Vad innebär det?

Ekologiskt är ett skyddat begrepp som kräver certifiering. Gården är ekologisk sedan verksamhetens begynnelse 1996. Det innebär bland annat att:

– Vi använder oss av naturligt gödsel för att ge näring till det som växer hos oss. Koskit från våra Fjällnära kor till exempel! Gärna blandat med kompost från vår komposthög. Kompost är biologiskt avfall som samlats ihop. Komponenterna bryts ned och blir till en näringsrik massa.

– Vi drar upp ogräset för hand och tacklar skadedjur på sätt som inte är förstör för andra djur eller vår natur. Vi använder oss alltså aldrig av gift för att göra oss kvitt ogräs eller skadedjur i våra trädgårdar eller odlingar.

– Vi använder oss enbart av certifierat ekologiska ingredienser i Trädgårdsköket. Alltihop kommer dessutom härifrån gården, med få undantag.

– Djuren som bor hos oss äter ekologiskt foder och lever utomhus, med gott om utrymme att böka, picka och beta.

Dessutom försörjs gården av egenproducerad el med hjälp av ett litet vindkraftverk och solceller. Växthusen är dock ej uppvärmda utan värms enbart av den direkta solen.

”Hur hinner ni med allt?”

Det är förstås mycket att göra på en gård och i en besöksträdgård. Det är inte alltid lätt att få ihop allt men vi är en familj som allihop är engagerade och jobbar på gården med dess trädgårdar och odlingar.

I övrigt vill vi uppmärksamma att;

  • Gården är kontantfri
  • Rökning ej är tillåtet på området
  • Hundar ej är tillåtet på området
  • Bilar med släp, husbilar & bussar är inte tillåtet pga begränsad plats för fordon
  • Som förälder eller motsvarande är du ansvarig för att ditt/dina barn är respektfulla mot det som växer och att hen är varsam med djur och omgivning. Ha alltid uppsikt över ditt/dina barn.

Varmt välkomna!