illustrationer: Tora Mandelmann

Vad är Mandelmanns Trädgårdar?

Mandelmanns Trädgårdar är ett ekologiskt familjedrivet lantbruk med trädgårdar, trädgårdskök och gårdsbutik.

Vad kostar inträdet?

  • Vuxen: 120 kr
  • Barn under 18: gratis i vuxet sällskap
  • Stammiskort: Gäller för kortinnehavaren + en vän. Perfekt för den som besöker gården kontinuerligt. Kortinnehavaren behöver ej förboka besök och är välkommen in från och med köptillfället. Kortet är personligt och giltigt säsongen ut. Införskaffas på plats. 320 kr.

– Du bokar ditt besök HÄR (länk) –

Vad har ni för öppettider?

Stängt tills vidare.

Vilka tider har gårdsbutiken öppet?

Stängt tills vidare.

Butiken håller öppet samma dagar som den övriga verksamheten, mellan kl 11 – 17. Butiken är belägen utanför entréområdet och öppen för alla som vill. Välkommen!

Varför betalar jag inträde?

Mandelmanns Trädgårdar är familjedrivet och finansieras således på egen hand, utan statliga medel. Detta gör din inträdespeng till en förutsättning för att våra trädgårdar ska kunna blomstra och utvecklas.
Gårdsbutiken ligger utanför området.

Måste jag betala inträde om jag endast vill besöka Trädgårdsköket?

Trädgårdsköket, där vi serverar gårdens ekologiska skörd, ligger inne på entréområdet och är avsett för trädgårdens besökare. Det är sammanflätat med trädgårdsverksamheten och dessutom en del av den helhetsupplevelse av lantbruket som vi vill ge våra gäster. Inträdet gäller, även om du bara tänkt bege dig hit.

Jag besökte er för många år sedan. Hur kommer det sig entréavgiften inte är samma som då?

Vi startade vår trädgårdsverksamhet 1996 då vi flyttade till gården. På den tiden var det knappt någon befintlig växtlighet. Vi hade därför en mycket låg avgift som gjordes med självbetjäning. Det gick sådär. Sedan dess har träd, odlingar och trädgårdar etablerats, dammar grävts, växthus uppkommit. Trädgårdarna har växt! Det finns äntligen mycket att se, och som vi är stolta över att visa upp! Det fortsätter att spira med hjälp av er besökare.

Hur ligger det till med förmiddagsbiljett/eftermiddagsbiljett?

De olika ankomsttiderna är till för att skapa ett jämnt flöde. Innehavare av förmiddagsbiljett (Ankomst mellan 11 – 14) behöver inte avlägsna sig till eftermiddagen. Vi stänger klockan 17.00 och samtliga har möjlighet att stanna tills dess.

Är det möjligt att få en guidad tur?

Som besökare strövar du fritt i trädgårdar, odlingar och växthus – alltihop sker på egen hand utan vägledning. Vi finns i närheten och svarar gärna på frågor!

Får jag ta med min hund in i trädgården?

Nej, tyvärr. Vi gillar hundar, men det brukar trots allt sluta lyckligast för samtliga, i synnerhet gårdens fyrbenta eller fjäderbeklädda, om de stannar utanför.

Erbjuder ni självplock?

Nej. Alla grönsaker, frukter, bär & blommor säljs i vår gårdsbutik eller i Trädgårdsköket. Att plocka på egen hand är inte tillåtet, detta gäller även fallfrukt.

När är det barnvandringar och hur köper jag biljett?

I nuläget är inga barnvandringar inplanerade.

Är gården handikappanpassad?

Halvt! Gården är från 1800-talet och belägen i en kuperad dal och erbjuder således inte alltid jämt underlag eller breda passager. Dock så får vi lyckligtvis ändå besök av personer med rullator/permobil/rullstol och det brukar gå bra. Man kan ta sig fram i delar av trädgården och lantbruket (i synnerhet om någon assisterar) och sitta i växthuset eller trädgården och fika/äta utan större svårigheter. För besökare finns mysiga utedass, varav ett är försett med ramp och handräcken. För att komma in och beställa godsaker i Trädgårdsköket finns en mobil ramp – vid förfrågan hämtar vi den gärna! Ledsagare i tjänst har fri entré. Missa inte handikapparkering strax efter butiken/entrén!

Jag är vegetarian/vegan/glutenintolerant/laktosintolerant – kommer det finnas något jag kan äta i Trädgårdsköket?

Ja. Trädgårdstallriken (som varierar från vecka till vecka) går att få som vegetarisk, vegansk, glutenfri och laktosfri. Även bland sötsakerna finns det för det mesta något för var och ett av dessa behov.

Kan man ta med egen fikakorg?
Den hungrige är välkommen att besöka vårt Trädgårdskök!
Medhavd fika är inte tillåtet inne på området.

Vi skulle vilja ha en guidad gruppvisning – går det?

Gruppbesök är inte möjligt i år, varken med eller utan guidning.

Kan man praktisera hos er?

Vi har inte möjlighet att ta emot praktikanter i nuläget!

Tar ni emot volontärer?

Nej.

Kan man söka jobb hos er?

Om du har ett intresse för odling och lantbruk samt bor på Österlen så är vi öppna för en spontan ansökan i form av ett personligt brev skickat till bokning@mandelmann.se

Kan man gifta sig eller ha fest hos er?

Nej, tyvärr!

Har ni boende att erbjuda?

Nej, tyvärr! Vill man bo i närheten kan vi tipsa om gårdshotellet Villa Hasselbacken (länk) som ligger sisådär fem/tio minuter bort med bil.

Mandelmanns Trädgårdar är ett ekologiskt lantbruk. Vad innebär det?

Jo…

– Vi använder oss av naturligt gödsel för att ge näring till det som växer hos oss. Koskit från våra Fjällnära kor till exempel! Gärna blandat med kompost från vår komposthög. Kompost är biologiskt avfall som samlats ihop, komponenterna bryts ned och blir till en näringsrik massa.

– Vi drar upp ogräset för hand och tacklar skadedjur på sätt som inte är förstör för andra djur eller vår natur. Vi använder oss alltså aldrig av gift för att göra oss kvitt ogräs eller skadedjur i våra trädgårdar eller odlingar.

– Vi använder oss enbart av ekologiska ingredienser i Trädgårdsköket. Med få undantag kommer alltihop härifrån gården.

– Djuren som bor hos oss äter ekologiskt foder och lever utomhus, med gott om utrymme att böka, picka eller beta.

– Dessutom försörjs gården av egenproducerad el med hjälp av ett litet vindkraftverk och solceller. Växthusen är dock ej uppvärmda, utan värms enbart av solen.

”Hur hinner ni med allt?”

Det är förstås mycket att göra på en gård och i en besöksträdgård. Det är inte alltid lätt att få ihop allt men vi är en familj som allihop är engagerade och jobbar på gården med dess trädgårdar och odlingar.

I övrigt vill vi påminna om att;

  • Rökning ej är tillåtet på området
  • Hundar ej är tillåtet på området
  • Bilar med släp, husbilar & bussar är inte tillåtet pga begränsad plats för fordon
  • Som förälder eller motsvarande är du ansvarig för att ditt/dina barn är respektfulla mot det som växer och att hen är varsam med djur och omgivning. Ha alltid uppsikt över ditt/dina barn.

Varmt välkomna!